Vaak wordt gedacht dat introverte mensen geen goede leidinggevenden zijn, toch is dit niet waar. Onze maatschappij hecht veel belang aan sterke communicatie en een duidelijke aanwezigheid. Extraversie is wat we verwachten van leiders. Maar juist introverte managers kunnen hun teamleden goed in hun kracht zetten, omdat ze zelf niet zo nodig op de voorgrond hoeven staan. Leiderschapskwaliteiten zijn niet alleen afhankelijk van het feit of je meer een introvert of meer een extravert karakter hebt. Iedere persoonlijkheidsvoorkeur heeft zijn kwaliteiten en uitdagingen.
MBTI & Leiderschap
Je MBTI type heeft invloed op jouw manier van leiding geven. Jezelf bewust zijn van je eigen MBTI voorkeuren helpt om jouw stijl van leidinggeven op een goede manier in te zetten. Nog fijner is het wanneer je ook de MBTI types van je teamleden kent, zodat je hier rekening mee kunt houden in de aansturing en coaching. Op deze manier kun je zowel je team als de mensen in jouw team nog beter ondersteunen in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.
I(ntroversion) voorkeur
Leiderschap wordt vaak geassocieerd met extraverte persoonlijkheden, zij zijn duidelijk aanwezig en communicatief sterk. Maar er bestaat ook een ander soort leiderschap, dat zich manifesteert in stilte, reflectie en bedachtzaamheid. Ja, we hebben het over introverte leiders. Introverte leiders hebben een unieke stijl die vaak ondergewaardeerd wordt. Maar ook leiders met een I(ntroversion) voorkeur leveren een waardevolle bijdrage aan organisaties en teams.
Vaak denken we dat introverte mensen niet het meest geschikt zijn om leiding te geven, ze zijn meer op zichzelf dan extraverte mensen. Bovendien verwachten we van extraverte mensen dat ze eerder de lead nemen, dat moeten leiders toch doen? En daar zit nu juist het grote voordeel van introverte leiders: zij hoeven zelf niet zo nodig op de voorgrond te staan en schuiven mensen in hun team naar voren, waardoor juist zij in hun kracht komen te staan. Mits ze goed kijken en luisteren. En laat dat nu net iets zijn waar de meeste mensen met een I(ntroversion) voorkeur heel goed in zijn!
Wat kenmerkt leidinggevenden met een I(ntroversion) voorkeur?
- Introverte leiders kunnen heel goed luisteren. Ze laten hun eigen stem niet snel horen, maar wanneer ze dat doen, is het met diepgaande inzichten en empathie. Door te luisteren naar de behoeften, zorgen en ideeën van anderen, creëren ze een omgeving waarin mensen zich gehoord en gewaardeerd voelen.
- Terwijl extraverte leiders vaak snel beslissingen willen nemen en actie willen ondernemen, nemen introverte leiders de tijd om langer na te denken over situaties. Waardoor ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen, gebaseerd zijn op een grondige bestudering van de oplossingsmogelijkheden.
- In plaats van de schijnwerpers op zichzelf te richten, zettten introverte leiders graag anderen op de voorgrond. Ze zien en geven waardering aan de vaardigheden en talenten van hun teamleden en stimuleren hen om “alles eruit te halen wat erin zit”. Zo creëeren ze een cultuur van vertrouwen en samenwerking binnen het team.
- Introverte leiders zijn meestal authentiek en oprecht in hun communicatie. Ze proberen niet te voldoen aan het stereotype van de extraverte leider, maar blijven trouw aan zichzelf en hun eigen stijl van leidinggeven. Dit maakt hen geloofwaardig en betrouwbaar in de ogen van hun teamleden.
- Ondanks het feit dat introverte leiders minder uitgesproken zijn dan extraverte leiders, zijn ze nog steeds in staat om anderen te inspireren. Door hun integriteit, reflectievermogen en vastberadenheid laten ze zien dat leiderschap niet luidruchtig en dominant hoeft te zijn.
Wat maakt introverte leiders succesvol?
Teamleden ervaren veel ruimte bij introverte leiders, hoewel dit niet geldt voor alle leidinggevenden met een I(ntroversion) voorkeur. De IS types kunnen wat ongeduldiger zijn, terwijl de IN types juist meer ruimte geven voor de eigen visie en aanpak van medewerkers. Zij zijn dan ook het beste op hun plek wanneer ze leidinggeven aan specialisten die minimale supervisie nodig hebben.
Introverte leiders zijn er heel goed in om hun eigen persoonlijke invloed ‘achter de schermen’ te gebruiken. Niet altijd voor iedereen zichtbaar, maar rustig en bescheiden op de achtergrond werken aan nieuwe ontwikkelingen of mensen een steuntje in de rug geven.
Uitdagingen voor introverte leiders
Managers met een I(ntoversion) voorkeur moeten er alert op zijn dat ze niet alleen zakelijk verbinding maken, maar ook vragen naar persoonlijke ervaringen van de mensen in hun team. Zeker de extraverte teamleden willen dit graag delen en vinden het fijn dat ze door hun leidinggevende worden begrepen. De introverte collega's in het team delen niet zo makkelijk hun persoonlijke situatie, maar willen dit soms wel. Juist voor een introverte leider is dit een mooie kans om verbinding te maken, want hij of zij begrijpt de introverte teamleden heel goed op dit vlak.
Een ander risico is dat introverte leiders de neiging hebben om belangrijke zaken voor zichzelf te houden en daardoor informatie (te) laat doorgeven aan het team, of onverschillig lijken. Ze kunnen ook besluiteloos overkomen, alsof ze gebrek aan interesse of energie hebben, maar op dat moment zijn ze gewoon in gedachten en hele mooie dingen aan het uitdenken!
Wil jij als introverte leidinggevende meer uit je team halen? Laten we dan afspreken, wie weet kan ik wat voor je betekenen!