Hoe mooi zou het zijn dat we even weer kind kunnen zijn. Durven te zeggen wat we willen zonder ons constant af te vragen of het wel 'juist' is. Hoe mooi zou het zijn dat we naast ons hoofd ook ons hart wat vaker gingen gebruiken in ons werk. Vertrouwen hebben in onze intuïtie. Zeggen wat je denkt, vindt, voelt of wilt. Eerlijk, oprecht en zonder bijbedoelingen.
Opbouwende feedback en duidelijke communicatie
In onze dagelijkse drukte van deadlines, terugbelverzoeken en vergaderen is het lastig om geduldig en doordacht te blijven communiceren met elkaar. Daar hebben we toch helemaal geen tijd voor? Toch is een effectieve samenwerking gebaat bij transparante communicatie en opbouwende persoonlijke feedback. Neem er de tijd voor.
Maar hoe doe je dat? Ook als we wél de tijd nemen, blijft het lastig om feedback te geven of te ontvangen. Doodeng, dat een ander iets van je vindt. Wat weet hij/zij er van? We hebben nog nooit samengewerkt! En toch is het belangrijk (en achteraf vaak ook fijn) om aan anderen te vragen hoe ze je zien en ervaren in de samenwerking. Of andersom: iemand op een rustig moment feedback geven op de samenwerking. Soms wordt je verrast, soms klinkt het bekend. Het levert vrijwel altijd een goed gesprek op!
Neem een voorbeeld aan kinderen. Die nemen geen blad voor de mond en vertellen je gewoon wat ze vinden. Heel eenvoudig en heel instinctief.
Duidelijkheid: de basis van communicatie
Net zoals kinderen direct zeggen wat ze willen, zouden teamleden zich duidelijker mogen uitspreken. Het begint met durven zeggen wat je nodig hebt, wat je denkt en wat je voelt. In plaats van eromheen te draaien en indirect te communiceren of - nog erger - niets zeggen en het achteraf wel bespreken met je maatjes in het team.
“Voor een succesvolle samenwerking is het belangrijk om te zeggen wat je vindt, voelt of denkt. Dit bevordert transparantie en voorkomt misverstanden.”
Wanneer collega’s duidelijk zijn naar elkaar, kunnen ze effectiever samenwerken. Het stelt anderen in staat om te begrijpen wat er van hen wordt verwacht en hoe ze kunnen bijdragen aan het gemeenschappelijke doel. Hierbij is het wel van belang om netjes te blijven en elkaars normen en waarden te respecteren. Helemaal in teamverband is het belangrijk zorg en respect te betrachten in het geven van feedback. In een 1-op-1 situatie is dat ook het geval, maar dan is het minder bedreigend en voelt het veiliger.
Effectieve Feedback zorgt voor groei en ontwikkeling
Kinderen zijn niet bang om directe feedback te geven, maar ze doen het vaak op een manier die opbouwend is. Ze wijzen niet alleen op fouten, maar moedigen ook aan om te groeien. Stel je voor dat een kind samen met een vriendje een toren van blokken bouwt, maar de toren valt om. Het kind zou kunnen zeggen: "Oh nee, onze toren is omgevallen. Dat is jammer…, maar laten we het opnieuw proberen! Misschien kunnen we deze keer de blokken steviger stapelen, dan wordt onze toren nog hoger!"
Opbouwende feedback is gericht op gedrag en resultaten, niet op de persoon. Het is belangrijk om specifiek te zijn en concrete voorbeelden te geven. Wees oprecht en oordeel niet, leg de nadruk op groei en ontwikkeling. We leren in ons leven het meest van tegenslagen, situaties waarin het niet soepel liep. Het is belangrijk dan even de tijd te nemen om de kijken wat we zelf anders hadden kunnen doen. Net zoals kinderen leren en groeien van hun fouten, kunnen wij dat in ons werk ook doen.
Het belang van transparante communicatie
Om duidelijkheid en effectieve feedback te bevorderen, is het belangrijk eerlijk en transparant met elkaar te communiceren. Dit betekent dat alle teamleden zich vrij moeten voelen om hun gedachten, zorgen en ideeën te delen, zonder angst hierop afgerekend te worden. Een cultuur van openheid creëert een omgeving waarin iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt.
Het is ook belangrijk om oprecht te luisteren naar de feedback die je zelf krijgt. Dit vraagt om empathie en de bereidheid om te reflecteren op eigen acties en gedragingen. Door open te staan voor feedback kunnen we onszelf continu verbeteren en groeien als individuen en als team.
“Keep it simple”
Net zoals kinderen instinctief weten wat ze willen en hoe ze zich moeten uitdrukken, kunnen wij als volwassenen ook leren om direct en oprecht te communiceren.
Door duidelijk te communiceren en opbouwende feedback te geven, wordt samenwerking sterker en succesvoller. Probeer het gewoon eens. Even af te remmen, tijd te nemen, na te denken, met collega’s in gesprek te gaan en elkaar de ruimte te geven: helder, eerlijk en opbouwend.