Zijn extraverte types altijd goede leidinggevenden?

Saskia Oude Aarninkhof
February 13, 2024

Extraverte leiders worden meestal gezien als effectieve leiders, ze zijn assertief, sociaal en energiek. Bovendien zijn ze goed in communiceren.

Leiderschapskwaliteiten zijn echter niet alleen afhankelijk van het feit of je meer een introvert of meer een extravert karakter hebt. Iedere persoonlijkheidsvoorkeur heeft zijn kwaliteiten en uitdagingen. Maar wat kenmerkt extraverte leiders?

Ben jij een introverte of een extraverte leider?

Misschien weet je helemaal niet zeker of je een introverte of een extraverte leider bent. Wat voor anderen heel eenvoudig te zien is, kan voor jezelf nog een onzekerheid zijn. Vraag jouw teamleden eens hoe zij jou zien (introvert of eerder extravert) en vraag wat ze hieraan prettig vinden en wat juist niet. Natuurlijk kun je ook meer te weten komen wanneer je een persoonlijkheidsonderzoek laat doen, zoals bijvoorbeeld met de Myers Briggs Type Indicator. Je MBTI type heeft namelijk invloed op jouw manier van leiding geven. Jezelf bewust zijn van je eigen MBTI voorkeuren helpt om jouw stijl van leidinggeven op een goede manier in te zetten. Als MBTI professional kan ik je natuurlijk hiermee helpen.

Meer weten? Lees dan nu eerst verder over de betekenis en het nut van het kennen van je MBTI profiel.

Extraverte leiders zijn natuurlijke leiders ...

Extraverte leiders zijn vaak meer aanwezig en uitgesproken, introverte leiders meer op de achtergrond en ingetogen. Extraverte mensen worden over het algemeen beschouwd als natuurlijke leiders: assertief, sociaal en energiek. Maar zijn alle extraverte leiders daadwerkelijk goede leidinggevenden? Hoewel ze zeker hun voordelen hebben als leiders, beperkt effectief leiderschap zich niet tot één persoonlijkheidskenmerk. Dit zou te simpel zijn.

Tegelijkertijd hebben extraverte managers meestal wel een aantal kwaliteiten die ervoor zorgen dat het leidinggeven hen van nature wat makkelijker afgaat. Extraverte leidinggevenden hebben bijvoorbeeld een natuurlijke neiging om relaties aan te gaan binnen hun team en daarbuiten. Ze vinden dit niet alleen belangrijk, maar zijn van zichzelf open, vriendelijk en belangstellend, waardoor ze makkelijk contact leggen. Ze zijn snel enthousiast en brengen een positieve energie met zich mee! Dit kan echter ook een valkuil zijn, want teveel energie kan overweldigend worden voor anderen. Bovendien hebben ze de neiging om alles wat ze denken uit te spreken en dit werkt zeker voor de meer introverte collega's verwarrend. Gelukkig voelen ze vaak goed aan als mensen niet goed in hun vel zitten, dus zijn er dan weer op tijd bij om opheldering te verschaffen.

"Laatst zei een collega dat hij mij nogal 'overwhelming' vond, ik was me hier totaal niet van bewust. Nu ik het weet kan ik hier rekening mee houden, zeker bij de mensen in mijn team die wat stiller van karakter zijn."

Wat onderscheidt extraverte leiders?

  1. Extraverte leiders zijn assertief en zelfverzekerd in hun communicatie en besluitvorming. Ze vinden het niet moeilijk hun standpunt kenbaar te maken en anderen mee te nemen in hun enthousiasme en visie.
  2. Meestal vinden extraverte leiders het fijn om samen te werken met anderen en zijn ze van nature goed in sociale interactie. Collega's worden vrienden, maar dat kan ook een valkuil zijn voor extraverte leiders.
  3. Extraverte leidinggevenden zijn over het algemeen enthousiast over projecten en inspireren op die manier anderen om mee te gaan in dit enthousiasme waardoor er veel positieve energie vrij komt in een team.
  4. Hun proactieve houding maakt dat ze initiatief tonen bij het aanpakken van uitdagingen en het nastreven van doelen. Ze handelen vaak (te) snel en kunnen ook snel een beslissing nemen.
  5. Ze zijn van nature optimistisch en zijn er goed in anderen te motiveren, zelf in moeilijke tijden. Ze zijn vaak veerkrachtig en zien uitdagingen als kansen voor groei en ontwikkeling.
  6. Extraverte leidinggevenden zijn zichtbaar binnen de organisatie. Ze zijn niet bang om zichzelf te laten zien en worden daarom vaak gezien als het gezicht van een afdeling of organisatie.

Uitdagingen voor extraverte leiders

  1. Extraverte leiders kunnen soms zo gefocust zijn op het naar buiten brengen van hun eigen ideeën en meningen, dat ze vergeten om echt te luisteren naar anderen. Wanneer ze meer ruimte geven aan de input van hun teamleden en deze integreren in het besluitvormingsproces leidt dit meestal tot betere beslissingen.
  2. Extraverte leiders komen vaak sterk en zelfverzekerd over. Met hun dominante aanwezigheid kunnen ze sommige teamleden intimideren of overweldigen. Wanneer ze zich hiervan bewust zijn, kunnen ze rustiger overkomen, Hiermee stimuleren ze de openheid en samenwerking binnen het team.
  3. Extraverte leiders zijn over het algemeen heel goed in communicatie, maar dit betekent niet altijd dat ze inhoudelijk goed informeren. Wanneer ze hun talent voor communicatie inzetten om zaken op een rustige, duidelijke en begrijpelijke manier over te brengen worden ze een veel effectievere leider.
  4. De extraverte drive leidt soms tot impulsief gedrag en het nemen van overmatige risico's. Hoewel risico nemen ook hoort bij effectief leiderschap, is het belangrijk dat deze beslissingen gebaseerd zijn op een zorgvuldige analyse en overweging van alle mogelijke gevolgen.
  5. Soms schieten extraverte leiders tekort in het laten zien van hun meer introverte kwaliteiten, die ook waardevol zijn in leiderschap. Het vermogen om te luisteren, na te denken en de tijd te nemen om behoeften van anderen te begrijpen zijn essentiële vaardigheden voor effectieve leiders.
Met 30+ jaar ervaring begeleid ik leidinggevenden in hun leiderschap. Op basis van zelfinzicht en het leren kennen van je kwaliteiten en valkuilen als leider. Mijn coaching is afgestemd op jouw behoefte. Ik ben een ervaren gesprekspartner met inlevingsvermogen. Enthousiast, kritisch en met Twentse nuchterheid. Neem contact op en ontdek jouw leiderschapskwaliteiten!

Kort gezegd ...

Zijn extraverte types altijd goede leidinggevenden?

Extraverte mensen worden over het algemeen beschouwd als natuurlijke leiders: assertief, sociaal en energiek. Maar zijn alle extraverte leiders daadwerkelijk goede leidinggevenden? Hoewel ze zeker hun voordelen hebben als leiders, beperkt effectief leiderschap zich niet tot één persoonlijkheidskenmerk. Dit zou te simpel zijn.

Ben je een introverte of extraverte leidinggevende? Door inzicht in jouw eigenschappen en voorkeuren, weet je beter waar je op moet letten in het coachen van je team. Als je je kwaliteiten kent en weet aan welke valkuilen je nog moet werken, kun je aan de slag met je ontwikkeling. Zodat je de leidinggevende wordt die je zelf altijd had willen hebben!

Mijn naam is Saskia Oude Aarninkhof, ik help leidinggevenden in hun professionele ontwikkeling. Persoonlijk, individueel en op maat.

Wil jij als extraverte leidinggevende meer uit je team halen? Maak dan een afspraak voor een MBTI profilering en verdieping.

WhatsApp